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MULTIPLE LISTING SERVICE 

Did you know that there is a Handbook on Multiple Listing Policy issued by  
the National Association of Realtors®? Here are someof the questions we have 
recently received to which answers can be found in the MLS Policy Handbook.  
Please remember that the Legal Hotline is available to assist managing bro-
kers and their designated agents between the hours of 9 a.m. and 5 p.m., 
Monday through Friday.

Q: I represented the buyer in a transaction where the seller agreed in the Purchase Agreement to 
pay $3,000 toward the buyers’ closing costs. When I received my commission check, it was based 
on the amount of the sale after the closing costs were deducted. I was expecting my commission to 
be based upon the total sales price. What amount should have been used?	

A: The answer depends upon how the multiple listing service in which the property was advertised 
defines cooperative commission. Most listing services in Indiana define the co-op to be either a flat 
fee or a percentage of the gross sales price. However, as indicated in the Multiple Listing Policy, the 
multiple listing service may choose to make the co-op commission based upon the net sales price, 
after builder upgrades or seller concessions. If that is the case, then it is also up to the listing service 
to define what items would be considered as builder upgrades and seller concessions as they are 
not defined by Indiana law. The following policy on Commission/Cooperative Compensation Offers 
can be found at Note 1 to Section 1 of G of the Handbook on Multiple Listing Policy:

			   The compensation specified on listings filed with the multiple listing service by the  
			   participants of the service shall be expressed as a percentage of the gross sales  
			   price or as a definite dollar amount. Multiple listing services may, as a matter of  
			   local discretion, allow participants to offer cooperative compensation as a  
			   percentage of the net sales price, with net sales price defined as the gross sales  
			   price minus buyer upgrades (new construction) and seller concessions (as defined  
			   by the MLS unless otherwise defined by state law or regulation).

If a listing broker intends to pay any commission amount that is different than what is indicated on 
the multiple listing service, then the different commission amount must be communicated to the  
cooperating broker in writing in advance of an offer being submitted. 

Q: Listing brokers must indicate in the multiple listing whether the property that is being offered has 
a variable rate of commission or not. What does variable rate mean?
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A: A variable rate commission arrangement is one in which the seller agrees to 
pay a specified commission if the property is sold/leased by the listing broker  
without assistance from another broker (i.e. a me-me transaction); and a  
different commission if the sale/lease results through the efforts of a cooperating 
broker. (Handbook on Multiple Listing Policy, Section 5.3 of Sections C and F).

Q:  I just had a buyer’s broker tell me he wants to be present when I present 
the offer he submitted to my client, the seller. There is no way that is allowed, is there?

A:  Cooperating participants or their representatives have the right to participate in the presentation 
of any offer they secure to purchase or lease to the seller or lessor; and, listing participants or their 
representatives have the right to participate in the presentation of any counter-offer made by a  
seller or a lessor. (Note that this would not include being present during any discussion of said offer 
or counter-offer). However, if the client (buyer or seller) gives written instructions that cooperating  
brokers may not be present at the time an offer or counter-offer is presented to them then such 
requirement is waived and cooperating brokers have a right to a copy of those instructions.  
(Handbook on Multiple Listing Policy, Sections 9 and 10 of E, Participant’s Rights).

If you have further questions, please call the IAR Legal Hotline. As a reminder, the IAR Legal Hotline is  
available to Managing Broker members and their designated agents between the hours of 9am and 5pm, 
Monday through Friday. Call 1-800-444-5472 or complete the online form. MBs, need to designate an agent 
to use the Legal Hotline? Do it online here.

http://indianarealtors.com/Legal-Affairs/legalHotlineform.aspx
http://indianarealtors.com/legal-affairs/hotline-authorization.aspx

